Tina Karrbom Gustavsson, professor på KTH ger sina reflektioner kring ProcSIBE och hennes arbete lägligt inför jul. Det var ett tag sedan Tina var vår månadens forskare och det har hänt en del sedan sist.
Vad har hänt sedan sist?
Jag har haft förmånen att lotsa flera doktorander mot examen, antingen i rollen som huvudhandledare eller bihandledare. Att som handledare se sina doktorander lägga fram och försvara sina avhandlingar är bland det bästa som finns. Det är en härlig blandning av nervositet, fördjupning, reflektion och utvecklingskraft. Ett par av dem som tagit lic-examen under de senaste två åren är Susanna Hedborg Bengtsson och Melissa Candel. Båda dessa doktorander har skrivit om upphandling i Norra Djurgårdsstaden, om än ut lite olika aspekter.
Jag har också, som sig bör efter ett par år in i ett forskningsprojekt, börjat publicera artiklar. I år har det blivit hela fem accepterade artiklar i vetenskapliga tidskrifter med koppling till ProcSIBE. Det är fantastiskt att vår forskning får sådan spridning.
Eftersom jag undervisar en hel del, har jag också haft möjlighet att väva in kunskaper och erfarenheter om upphandling i vår grundutbildning på KTH. Det kommer säkert att märkas att de civilingenjörer som går ut från KTH de närmaste åren är boostade med mycket kunskap om just upphandling.
ProcSIBE är på väg mot sitt slut, hur tänker du arbeta vidare med din forskning?
Det finns fortfarande mycket kvar att göra, och tur är väl det. Vi har varit framgångsrika i att bygga vidare genom att söka och erhålla nya forskningsprojekt. Jag har t ex en ganska ny doktorand, Klara Granheimer, som jag ser fram emot att arbeta mycket med de kommande åren. Hennes projekt handlar om konsultupphandling med fokus på offentlig upphandling av planerings- och projekteringsuppdrag. Dessutom är andra doktorander på upploppet nu och då är det mycket arbete både för doktorand och handledare. Andreas Ekeskärsom som studerar bygglogistik är en av dem som vi planerar ska ta examen under nästa år.